Skip to main content
Nieuws

Dag van de linkshandigen

By juli 6, 2021augustus 23rd, 2021No Comments

Op 13 augustus is het zover. Dan vieren we de internationale linkshandigendag. Deze dag werd in 1976 in het leven geroepen om stil te staan bij de kleine en grote ongemakken waar linkshandigen mee te maken krijgen in een wereld die vooral op rechtshandigen is gericht.

Gebruiksvoorwerpen voor ‘lefties’

Het is een feit dat veel gebruiksvoorwerpen en instrumenten voor linkshandigen minder geschikt zijn. Denk maar aan een schaar, blikopener, vulpen, gitaar, … Veel van die zaken zijn voor en door rechtshandigen ontworpen. Op die manier wordt de ‘leftie’ bijna dagelijks met de neus op de feiten geduwd. Al zijn er tegenwoordig veel initiatieven en gespecialiseerde winkels beschikbaar die zich richten op hen. Ooit al gehoord van een linkshandige dunschiller of ringmap?

Ook qua IT is er voor linkshandigen heel wat beschikbaar tegenwoordig. Muizen voor linkshandigen bijvoorbeeld. Deze zijn ergonomisch en dragen bij aan een gezonde werkhouding van de linkshandige. Een muis voor linkshandig gebruik werkt natuurlijk hetzelfde als een rechtshandige muis, maar is qua vorm en functionaliteiten speciaal gemaakt voor linkshandige mensen.

Een unieke gave

Linkshandig zijn is misschien soms een beetje onhandig. Minderwaardig is het zeker niet. Integendeel zelfs, linkshandigen zouden naar het schijnt slimmer en creatiever zijn. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek die dat ondersteunt maar ergens is het niet verwonderlijk dat dit beweerd wordt. Een linkshandige moet namelijk van jongs af aan naar oplossingen zoeken die een rechtshandige gewoonweg niet nodig heeft. Dit wakkert de inventiviteit van een persoon sterk aan waardoor die er op lange termijn alleen maar kan van profiteren.

Geef je linkshandige collega’s, vrienden en familieleden dus maar een stevige high five vandaag. Met je linkerhand welteverstaan.

Op de hoogte blijven van interessant
nieuws uit de sector?

Ontvang onze nieuwsbrief