Skip to main content
Nieuws

Een dag in het leven van een IT’er

By februari 1, 2021mei 25th, 2021No Comments

Om een idee te krijgen van het reilen en zeilen binnen ICT Kaisha, voelden we collega Ivo eens aan de tand. Wat betekent werken bij ICT Kaisha? Hoe ziet een dag in het leven van een IT’er er eigenlijk uit? Je leest het in dit interview.

Ivo, hoe lang ben je al IT’er?

Een goede 20 jaar.

Welke opleiding genoot je?

Elektronica.

Waarom koos je voor deze opleiding?

Ik koos deze opleiding uit interesse.

Omschrijf eens een normale werkdag?

(lacht) Laat ik maar al beginnen met te zeggen dat een normale werkdag niet bestaat. Het specifieke werk dat ik doe bevindt zich meer tussen netwerk en security. Dat wil zeggen dat er een gedeelte gepland en projectmatig wordt aangepakt maar er gebeurt ook heel veel reactief naar incidenten toe. En daarna is alles buiten mijn controle. Het meest recente voorbeeld zijn DDoS-aanvallen. Dat wil zeggen dat mensen de functionaliteit van jouw verbinding proberen te beïnvloeden. In zo’n geval probeer ik er dan voor te zorgen dat die mensen die mogelijkheid niet hebben en dat de functionaliteit van heel de omgeving, dus van netwerk en connectiviteit, gegarandeerd blijft.

Een normale werkdag bestaat dus echt niet!

Werk jij vooral alleen?

Op dit moment sowieso omdat ik heel veel van thuis uit werk. Er gaat natuurlijk ook wel eens iets kapot, ook van onze infrastructuur. Het spreekt voor zich dat deze zaken ook gecorrigeerd en gerepareerd moeten worden. Het hangt er dus gewoon een beetje van af.

Wat geeft jou energie?

Dat is echt een persoonlijk verhaal. Ik hou van uitdagingen en ik hou van puzzels oplossen. Dat is de grote motivatie. En dat is iets wat ik elke dag mag doen.

Zijn er ook minder leuke zaken?

(lacht) Documenteren. Kijk, als je zoveel uitdagend werk hebt, dan is repetitief en saai werk waarbij je minder uitdagingen hebt, niet zo interessant. Dat neemt niet weg dat het wel belangrijk is. Ook dàt werk moet gebeuren. Dus het hoort er gewoon bij.

Wat betekent werken bij ICT Kaisha? Wat kan je vertellen over het bedrijf?

Dat het een atypisch bedrijf is, in de goede zin. Ik voel mij daar gewoon goed. Ik heb een hele goede band met Wouter.

Als je met grote concurrerende bedrijven werkt, zal je merken dat daar een heel andere sfeer en mentaliteit heersen. Daar ligt een heel andere focus en wordt naar andere zaken gekeken. Je wordt daar anders beoordeeld. Dat is echt dag en nacht verschil.

Werken bij ICT Kaisha is iets wat mij gewoon veel beter ligt. Misschien komt dat ook omdat voor ik in IT werkte ik eigenlijk in de rock-‘n-roll aan de slag was. Ik ben vanaf mijn jeugd als geluidstechnieker aan het werk geweest. Als aanvulling daarop deed ik ook podiumbouw en andere zaken in de entertainmentsector. Al ben ik blij dat ik daar, gezien de huidige situatie, nu niet langer meer actief ben. Ik ben daar eerlijk gezegd ook te oud voor geworden. Ik heb dus de shift van rock-‘n-roll naar IT gemaakt. Dat lijkt een grote ommezwaai maar is niet per se zo.

Wat is een typische misvatting over IT’ers?

Ik ben er intussen al achter gekomen dat ik niet voldoe aan het typische IT-cliché. Daar komt ook nog eens bij dat er heel veel verschillende types IT’ers bestaan. Het concept van de typische IT’er bestaat dus niet en het idee van een typische misvatting gaat hier eigenlijk niet op. Hetzelfde geldt voor ambtenaars of andere profielen. Dat gaat dan over dezelfde misvattingen die niet gelden.

Ik kwam wél eens een heel interessante matrix tegen over hoe IT-mensen naar elkaar kijken. De verschillende type van IT-profielen over de verschillende departementen heen. Dat ging dan over hoe projectmanagers, systeembeheerders en security mensen naar elkaar kijken. Ik vond dat heel grappig en interessant, en ben dat nooit vergeten. Dat is nog wel een tip die ik wil meegeven. Zoek die matrix maar eens op.

Over tips gesproken, welke tip geef je nog mee aan beginnende IT’ers?

Heb geduld. Verwacht nooit dat je het meeste al kent.

Op de hoogte blijven van interessant
nieuws uit de sector?

Ontvang onze nieuwsbrief