Skip to main content
Nieuws

World Password day

By april 1, 2021mei 25th, 2021No Comments

Elke eerste donderdag van mei is het zover. Dan is het ‘World Password day’ oftewel ‘Wereld Paswoord dag’. Deze dag werd in het leven geroepen om bewustzijn te creëren rond het belang van een sterk wachtwoord en de manier waarop we met onze wachtwoorden omgaan.

Sta maar eens stil bij de hoeveelheid wachtwoorden die je op dit moment in gebruik hebt. Je Facebook,
E-mail, Instagram, Netflix, LinkedIn, je laptop, de toegang tot je energieprovider, en ga zo maar door. De paswoorden stapelen zich aan een razend tempo op. We leven nu eenmaal in een digitaal tijdperk.

Maar wat is nu precies een veilig paswoord? Wij vonden het hoog tijden worden om enkele duidelijke spelregels uit te schrijven.

Spelregel 1

Hoe langer je wachtwoord, hoe beter. Ga dus niet voor ‘1ABC’ maar zoek een paswoord dat minstens 8 karakters lang is en zorg ervoor dat je daarbij drie keer iets onverwachts doet. Gooi er minstens één keer een cijfer tussen en speel met onderkast en KAPITALEN. Met een paswoord als ‘DOk!ref8!’ ben je dus al goed op weg.

Spelregel 2

Een wachtwoord is dé gelegenheid bij uitstek om onlogisch te zijn. Laat je dus gaan nu het eindelijk mag. Hoe onlogischer, hoe moeilijker te achterhalen. Klinkt eigenlijk wel logisch, toch? Tik de cijfers en letters die je gebruikt niet in de volgorde waarin ze op je toetsenbord te zien zijn. Het is verder ook niet aangeraden om te werken met de naam van de site waar je een paswoord voor bedenkt, je eigen naam, je geboortedatum, de naam van je partner, je kinderen of eender welk ander stukje persoonlijke informatie dat ergens te vinden is online.

Spelregel 3

Hoe meer variatie, hoe beter. Wees creatief, het mag! Wijzig je wachtwoord ook regelmatig en ga niet recycleren. Als je je wachtwoord wijzigt, zorg er dan ook echt voor dat het een ànder wachtwoord is. En geen variatie van hetzelfde of met een toevoeging van bijvoorbeeld een leesteken of een cijfer.

Sta vandaag dus eens extra stil bij de kwetsbaarheid van je wachtwoorden. Data inbraken en het stelen van persoonlijke data zijn stilaan schering en inslag geworden. Het is dus meer dan ooit tevoren van onmiskenbaar belang dat je wachtwoorden gebruikt die ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens niet gecompromitteerd kunnen worden.

Systemen zoals twee-factor-authenticatie kunnen zeker helpen om extra bescherming te bieden. Gebruik dit systeem dus zeker indien beschikbaar. Toch verandert dit niets aan het feit dat je best een uniek en onverwacht wachtwoord samenstelt. Daar begint de veiligheid van elke account!

Op de hoogte blijven van interessant
nieuws uit de sector?

Ontvang onze nieuwsbrief