Skip to main content
Nieuws

Optimaal thuiswerken

Hoe doe je dat eigenlijk?

By mei 1, 2021mei 25th, 2021No Comments

Werken van thuis uit oftewel telewerken. De meesten onder ons zijn het intussen wel gewend. Of iedereen het ook echt graag doet is een ander paar mouwen maar één ding staat vast. Telewerken is een fenomeen dat stevig ingeburgerd is geraakt en niet zomaar meer zal verdwijnen. Ondernemingen en organisaties bekijken nu of ze dat in de toekomst zullen blijven doen.

Efficiënte versus werkbaarheid

Het loont de moeite om ons telewerk gedrag eens onder de loep te nemen. Er zijn namelijk verschillende manieren om van thuis uit te werken. Niet allemaal even efficiënt, gezond of werkbaar. Maar hoe pak je dat nu eigenlijk het beste aan? Je hebt enerzijds het criterium van efficiëntie maar minstens even belangrijk is werkbaarheid. Alles moet in balans zijn.

Evalueren is essentieel

Telewerken was reeds gangbaar in vele organisaties voor de Corona pandemie losbrak. Toch werd het in de loop van 2020 bij vele andere organisaties holderdebolder ingevoerd. Met alle gevolgen van dien. Optimaal thuiswerken vraagt enige voorbereiding en een kritische, permanente evaluatie. Het is nooit te laat om zaken bij te sturen bij jezelf en je team. Hoe zorg je ervoor dat je als team verbonden blijft met elkaar en het bedrijf? (Hoe) wordt er leiding gegeven vanop afstand? Hoe zorg je dat je gezond en productief blijft? Allemaal relevante zaken om bij te (blijven) stilstaan.

Goede afspraken maken goede collega’s

Het loont de moeite om duidelijke regels vast te leggen rond thuiswerk met het hele team. Indien je dat niet doet loert het gevaar om de hoek dat iedereen zijn eigen regels zal uitvinden en toepassen. Zeker als het op de befaamde werk-privé balans aankomt. Zijn er afspraken rond bereikbaarheid? Wat zijn de verwachtingen rond e-mail & berichtenverkeer. Hoe snel wordt een antwoord verwacht, zowel intern als extern? Tot hoe laat wordt er ’s avonds gewerkt? Vanaf hoe laat mogen we elkaar ’s morgens bellen? Voor iedere organisatie gelden er andere regels want elke organisatie heeft zijn eigen unieke bedrijfscultuur.

De kunst is een goede balans te vinden tussen autonomie en het maken van afspraken. Alles in een keurslijf gieten is wellicht niet nodig. Toch kunnen duidelijke afspraken helpen om iedereen met zijn neus in de zelfde richting te houden. Want goede afspraken maken nu eenmaal goede collega’s.

De ideale setup

Denk ook eens na over de beste setup als het op telewerk aankomt. Zorg voor een fijne home office met apart scherm, toetsenbord en een aparte muis. Stel deze ook af op een comfortabele en ergonomische zithouding. Als je stilstaat bij de hoeveelheid uren we per dag doorbrengen op deze plek, is het niet verwonderlijk dat een ideale setup wonderen kan doen voor lichaam en geest. Het omgekeerde is trouwens ook van toepassing.

Hardware

Je werk doe je naar alle waarschijnlijkheid op een computer. Dat is het primaire apparaat, dat moet dus in orde zijn. Kies je voor een vaste pc of een laptop? Die eerste is vaak krachtiger, een laptop is dan weer makkelijker bij het wisselen van plaats.

Het risico van een laptop is een grotere kans op een slechte werkhouding, daar je deze makkelijker op een plaats gebruikt die niet echt dient om op te werken (de zetel, de keukentafel). Het is dan ook van essentieel belang om een ergonomische werkplek rond je pc op te bouwen, of het nu om een desktop of een laptop gaat. Werk dus met een goede stoel, een bureau op de juiste hoogte, monitor(en) op de juiste hoogte en toetsenbord en muis.

Heb je nog vragen over de ideale setup of over snel surfen, streamen én telewerken? Neem dan contact op met ons. We helpen je graag verder!

Internetverbinding

Overweeg een bekabelde internetverbinding voor de beste connectie. Gezien de toename in gebruik van internet in huishoudens met bijvoorbeeld kinderen, kan het hoe dan ook verstandig zijn te investeren in goede wifi-dekking. Een router van goede kwaliteit kan wonderen doen, en voor dekking in het hele huis is een meshsysteem te overwegen. Ook range-extenders doen hun job goed als het gaat om net dat beetje extra bandbreedte op zolder.

Op de hoogte blijven van interessant
nieuws uit de sector?

Ontvang onze nieuwsbrief