Skip to main content
Nieuws

Programmers day

13 september 2021

By september 9, 2021No Comments

Op 13 september is het zover. Dan vieren we Programmeursdag. Deze dag valt jaarlijks op de 256e dag van het jaar (13 september in normale jaren en 12 september in schrikkeljaren). De dag is in Rusland zelfs een officieel erkende feestdag.

Het nummer 256 is gekozen om een specifieke reden. Het staat namelijk voor het aantal verschillende waarden dat gerepresenteerd kan worden met een byte, en is daardoor een waarde die elke programmeur  kent. Maar weten jullie ook wat een programmeur eigenlijk doet?

Wat doet een programmeur?

Je zult de term steeds vaker voorbij zien komen, want er is enorm veel vraag naar goede programmeurs. We willen steeds meer digitaal doen, en om dat te kunnen hebben we programmeurs nodig die de programma’s en apps schrijven. Wat doet zo’n programmeur nu eigenlijk?

Een programmeur is een persoon die computersoftware schrijft. Deze software wordt geschreven in een speciale programmeertaal. Alle stappen die nodig zijn om het programma effectief te laten werken moeten hierin worden omschreven. De programmeur schrijft hiervoor instructies in het programma, die afhankelijk van de opdracht en de programmeercode die gebruikt wordt. Deze instructies worden daarna omgezet in machinetaal, zodat het programma ook uitgevoerd kan worden en de software uiteindelijk bruikbaar wordt voor een eindgebruiker. De codes zijn verschillend en afhankelijk van de software die nodig is en de programmeertaal waarin de programmeur gewend is te werken. Dit kan variëren van Java of HTML tot Python en PHP. Technisch inzicht is dan ook een noodzaak om als programmeur aan de slag te kunnen.

Een gevarieerde job

Naast de specifieke technische specificaties, zijn de opdrachten van een programmeur erg gevarieerd. Veelal werkt een programmeur op projectbasis, waarbij hij de ene keer bijdraagt aan de ontwikkeling van een geheel nieuw product en de andere keer bestaande producten optimaliseert. Het is dan ook de combinatie van het technisch inzicht in programmeren en het (creatief) ontwikkelen van nieuwe ideeën en oplossingen die een programmeur een succesvolle loopbaan kan opleveren.

Op de hoogte blijven van interessant
nieuws uit de sector?

Ontvang onze nieuwsbrief